sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kalevi Kotkas – kahden lajin herra


Ensimmäinen laji Torinon EM-kisoissa 7. syyskuuta 1934 oli korkeushyppy. Kilpailun voittaa ”amerikkalaistuloksella” 200 cm Suomen Kalevi Kotkas. Suomeen tulee myös toinen mitali, sillä pronssille nousee kolme sentti heikommalla tuloksella Veikko Peräsalo.
Kiekonheitto oli ohjelmassa seuraavana päivänä, mutta siinä Kotkas ei menestynyt yhtä hyvin. Tyylirikko vie pohjan hyviltä tuloksilta, ja suomalainen jää 10:nneksi.
Mikä on tällainen mies, joka osallistuu kahteen niinkin erilaiseen lajiin kuin korkeushyppyyn ja kiekonheittoon? Iästään - 21 vuotta – huolimatta jo yhdet olympiakisat käynyt urheilija, Euroopan ennätysmies, kolminkertainen Suomen mestari ja nyt myös Euroopan mestari.

Kalevi Kotkaksen aikoina ja vielä pitkään sen jälkeenkin korkeutta hypättiin saksi- tai ulkojalantyylillä hiekka- ja sahanpurukasaan. Sisäjalka teki vasta tuloaan, eikä kierähdyksestä tiedetty mitään. Kotkas kehitti itselleen oman saksi- ja ulkojalan tyylin risteytyksen, joka vaati paitsi rajua voimaan myös tekniikan hallintaa – kukaan muu sitä ei oppinutkaan.

Kotkas paransi 30-luvun alussa muutamassa vuodessa omaa ennätystää 24 senttiä, ja kuultuaan syksyllä 1933 mahdollisuudesta päästä kilpailemaan Brasiliaan, hän jatkoi harjoituskauttan pitkälle syksyyn. Se oli uutta, mutta tuloksellista: maaliskuun 7. päivänä sähkötettiin Rio de Janeirosta maailmalle, että suomalainen Kalevi Kotkas oli hypännyt 201 senttiä, ensimmäisenä eurooppalaisena yli 2 metriä. Torinon EM-kisoissa hän oli suosikki ja voitti myös,

Olympiakatsastuksissa 1936 Kotkas paransi ennästystään 203:een, mutta teloi samalla lonkkansa niin pahoin, että ei ollut Berliinissä parhaassa terässä. Olympiakisoissa hän hyppäsi 200 cm, mutta jäi kolmen amerikkalaisen taakse, neljännekksi.

Kisojen jälkeen hän teki Göteborgissa kolmannen Euroopan ennätyksensä ja kukisti samalla ME-mies Dave Albrittonin tuloksella 204. Kaikki EE:t olivat kuitenkin myös Suomen ennätyksiä. Suomen mestaruuden Kotkas voitti viidesti peräkkäin 1934-38.
Pariisin EM-kisoissa 1938 Kotkas urakoi kolmessa lajissa. Korkeushypyssä hän sijoittui hopealle ja kiekonheitossa neljänneksi, kilpailemista saattoi haitata se, että korkeus ja kiekko käytiin samaan aikaan kentän eri puolilla. Kuulantyöntö sen sijaan meni huonommin 11.sija.

Kiekonheitossa Kalevi Kotkas erottui ensimmäisiä kertoja poikaurheilupäivillä 1930 ja 1931 voittaessaan lajin ylivoimaisesti. Hänet valittiin 19-vuotiaanan Los Angelesin kisajoukkueeseen 1932, eikä lainkaan huonoin tuloksin: seitsemäs. Losin vuoden jälkeen Kotkas hallitsi suvereenisti suomalaista kiekonheittoa aina vuoteen 1938 saakka: mestaruus joka vuosi 1933-1938, kahdeksan SE:tä. Kotkas oli myäs sen mies, joka rikkoi ensimmäisena suomalaisena kiekonheittäjänä 50 m:n rajan. Tämä tapahtui Helsingissä 18. elokuuta 1937.

Kalevi Kotkaksen voi hyvin sanoa olleen aikaansa edellä. Hänen kiekonheittoennätyksensä 51,27 (1937) kesti Suomen ennätyksenä 17 vuotta – vasta Carol Lindroos pystyi sen rikkomaan v. 1954. Korkeushypyn SE:n ( 203 v. 1936) rikkoi Eero Salminen v. 1956. Euroopan ennätyksenä Kotkaksen korkeustulos piti pintansa 17 vuotta.


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31- 8905-35

Ei kommentteja: