perjantai 11. huhtikuuta 2014

Clas Thunberg – jääkenttien kiivas kuningas


Pikaluistelun ensimmäinen olympiavoittaja on Clas Thunberg, Suomi, ikä 30 vuotta. Tämä on itsestään selvää, Thunberg on sprintteri, hän on voittanut 500 metriä edellisvuoden MM- ja EM-kisoissa, näin arveltiin Chamonixissa lauantaina 26. tammikuuta 1924 ennen 500 m:n kilpailua. Urheilussa mikään ei ole varmaa, ei varsinkaan voitto, ennen kuin kaikkia ovat maalissa. Thunberg luistelee ajan 44,8 , saman kuin Norjan Roald Larsen, mutta sen alle pistelee kaksi yllättäjää, Norjan Oskar Olsen 44,2 ja USA:n Charles Jewtraw, joka pysäyttää kellot lukemiin 44,0! Thunberg saa tyytyä jaettuun pronssiin.

Iltapäivällä on vuorossa 5000 metriä. Thunberg luistelee kahdeksannessa parissa yhdessä Latvian Roumban kanssa. Edellisessä parissa Julius Skutnabb, 34, on vienyt suomalaisvärit kärkeen ajalla 8.48,0. Thunberg on vihainen, täynnä näyttämisen halua, ja luistelee kuin takaa-ajettu peto, väliajoista piittaamatta 41 sekunnin kierrosvauhdilla, kiristää vauhtia viimeisellä kierroksella ja saa ajan 8.39,0. Olympiavoitto on hänen, hopea Skutnabbin.

Clas Tunberg ei tyydy yhteen kultamitaliin. Sunnuntaina 27. tammikuuta hän voittaa 1500 metriä ja tulee 10 000 metrillä hopealle. Voiton ottaa Thunbergin parina luistellut Julius Skutnabb. Kun neöjän kilpailun sijalukupistett on laskettu yhteen, Thunbergille tulee vielä yksi kultamitali ja Skutnabbille pronssi. Tämän ainoan kerran olympiahistoriassa jaetaan myös yhteiskilpailun mitalit.

MM-kisoissa vastavalmistuneella Bislettin stadionilla Oslossa 1925 Thunberg näytti arvotelijoilleen: hän voitti 500 metriä, 5000 metriä ja 1500 metriä. Pisimmällä matkalla, 10 000 m:llä, hän luovutti voiton jalomielisesti Uuno Pietilälle, hänellä oli varaa, hän oli kolmella matkavoitollaan jo maailmanmestari. Norjalaisyleisö oli ihastuksissaan, alimmasta ylimpään. Kuningas kutsui hänet vierailulle linnaansa, kansa rakasti häntä, ja tämä rakkaus kesti pitkään: talvisodan aikana v. 1940 Thunberg kiersti Norjassa hankkimassa tukea Suomelle, ja sitä tuli, rahana, tavarana, suksina, reppuina. Kiitosta viralliselta Suomelta ei tullut koskaan...

Pikaluistelun olympialainen 500 m:n kilpailu suoritettiin 13. helmikuuta 1928 kovassa tuulessa ja pumipyryssä. Clas Thunberg, 34, on voittanut ennen kisoja kolmannen maailmanmestaruutensa Oslossa ja toisen Euroopan mestaruutensa Davosissa. Kello on yhdeksän paikkeilla aamulla. Thunberg luistelee kolmannessa parissa yhdessä tutun Roald Larsenin kanssa, voittaa tämän ja kaikki ennen lähteneet, aika on 43,4. Samaan pääsee myöhemmin luistellut Norjan Bernt Evensen, joten hän jakaa kultamitalin Thunbergin kanssa. Iltapäivällä 5000 m:llä Thunberg jää 12:nneksi, mutta mitali Suomeen tältäkin matkalta tulee, sillä Julius Skutnabb luistelee hopealle.

1500 metrin kilpailun alkaesa tiistaina 14. helmikuuta sää on paras mahdollinen, lämpötila nollassa. Thunberg starttaa 11:ntenä parinaan Evensen. Hän panee peliin kaikkensa ja voittaa viidennen olympialaisen kultamitalinsa. Hän on jääkenttien Nurmi.
Päivän mittaan sää lämpenee koko ajan, ja 10 000 m:n kilpailu joudutaan keskeyttämään. Jää ei kestä. Thunberg ei kasvata enää mitalitiliään.

Clas Thunberg

Clas Thunberg kilpailee vuonna 1927

Clas Thunberg

Cals Thunberg


Lähdeaineisto Urheilukenttien sankarit I ISBN 951-31-8905-35

Ei kommentteja: