perjantai 12. syyskuuta 2014

Eino Mäkinen – raskaan sarjan raudankesyttäjä

Eino Mäkinen on ensimmäinen suomalainen painonnoston Euroopan mestari

Kurun kivipitäjsätä Pohjois-Hämeestä löytyi aikansa kovin suomalainen raudankesyttäjä. Hän on ensimmäinen suomalainen Euroonpa mestari painonnostossa (1955) ja voimanpesä, joka ennen juita murskasi 400 kg:n haamurajan (1953) kolmella nostomuodolla.

Eino Mäkinen punnersi, tempasi ja työnsi raskaassa sarjassa Munchenissä 1955 yhteensä 422,5 kg (127,5-127.5-167,5) ja sai EM-kullan lisäksi MM-pronssia. Mäkisen perhe oli MM-lavalla edustettuna vahvasti, sillä myös pikkuveli Paavo Mäkinen nosti Munchenissä. Keskiraskaassa sarjassa nostanut Paavo pyörtyi yrittäessään punnertaa 115 kg. Neuvostovalmentaja Tsubinidse nousi lavalle ja kantoi pyörtyneen suomalaisen pois. Kaikkien hämmästykseksi Paavo nousi uudelleen lavalla ja puhtaasti tuon traagisen 115 kg ylös.

Tuohon aikaan MM-kisoissa kilvoiteltiin myäs siitä, kuka nostajista on vartaloltaan komein. Kyseessä oli kehonrakennuskisojen edeltäjä, mikä mittelö Munchenissä päättyi 1950-luvun legendaarisen havailijaisnostajan Tommy Konon voittoon. Pohjoismaat ja Neuvostoliitto eivät pullistelukisaan ottaneet osaa. ”Onneksi suomalaisnostajilla oli riittävästi järkeä pysyä pois markkintoreilta”, komentoi Turun Sanomat.

Eino Mäkinen olisi tuolla markkinatorilla kestänyt hyvin vertailun ainakin raskaansarjan miesten kesken. Siinä missä muut ylimmän painoluokan miehet olivat keskittyneet keskikehon rakentamiseen, ei Mäkinen muistuttanut tippaakaan tynnyriä. Eino Mäkinen näytti 113 kiloineen hoikalta pojalta kärkipään pulleroitten rinnalla.

Eino Mäkisen ura nostajana oli pitkä ja sille oli tyypillistä hämmätyttävä varmuus. Olympiakisoissa hän hieroi 4 kertaa magneisumia käsiinsä 1952-1964, oli 8 kertaa taistelmassa painovoimaa vastaan MM-kisoissa. Vain kerran Mäkinen jäi ilman tulosta. Tokiossa 1964 siormivamma pakotti jättämään leikin sikseen tempauksessa. Siihen mies uransa kilpalavoilla lopettikin – tulosellisesti uransa huipulla, sillä Tokion vuonna Mäkinen nosti yhteistuloksekseen 472,5 kg (yli 100kg enemmän kuin Helsingin olympiavuonna).

Rakkaus lajiin piti Eino Mäkisen edelleen nostolavojen äärellä. Jo aktiiviaikana nänestä tuli painonnostoliiton varapuheenjohtaja ja 1972 kansainvälisen painonnostoliiton teknillisen valiokunnan jäsen.
Rauta ei Eino Mäkisen käsissä vain noussut, vaan se myös lensi. Vahvaselkäinen Mäkinen edusti 50-luvulla Suomen neljästi yleisurheilumaaottelussa – parhaimmillaan hän pukkasi 7,25 kg rautapalloa 16,29.

Eino Mäkinen oli paitsi luotettava nostaja myös määrätietoinen opiskelija; kansakoulusta lapionvarteen, sorahommista teknilliseen kouluun, teknilliseen opistoon ja insinööriksi. Luotettava, jämerä mies on myös istunut vuosia Tampereen kaupunginvaltuustossa.

Eino Mäkinen
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5 

Ei kommentteja: