keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Elias Katz – juutalainen juoksijasankari

Elias Katz saapuu maaliin Pariisin olympiakisojen 3000 metrin estejuoksussa.

Pariisin kesälympialaisten 3000 metrin estejuoksun osanottajat olivat asettuneet lähtöpaikalle heinäkuun 9. päivänä 1924. Suomalaisista loppukilpailuun olivat selviytyneet Ville Ritola, Kalle Ebb ja Elias Katz. Ulkomaalaisten kilpakumppaneiden kyyrystartti hieman hymyilyttää suomalaiskolmikkoa. ”Pikajuoksuunko tässä ollaan lähdössä?”
Omaperäisesti aitojenyli kompuroiva Ville Ritola lähtee pian omille teilleen ja jättää muut kamppailemaan himmeimmistä mitaleista. Huojuvatyylinen juutalaisnuorukainen Elia Katzz aloittaa kisan rauhallisesti ja antaa Ritolan vauhdillaan tappaa muut mitalinjahtaajat. Puolimatkaan asti Katzz harppoo joukon hännillä, mutta alkaa sitten kierros kierrokselta kivuta parmepiin asemiin.
Viimeistä edellisellä kierroksella Katz on jo noussut toiseksi,mutta sitten hieman huolimaton esteenylitys, ja suomalainen syöksähtää pitkin pituuttaan radalle. Kaksi kilpakumppania rynnii ohi. Siinäkö meni mitali? Elias Katz on kuitenkin päättänyt taistella. Lievästä loukkaantumisesta huolimatta hän aloittaa raivokkaan kirin, saavuttaa kangistuneet karkulaiset ja repii itsensä väen väkisin hopealle. Suomi saa sittenkin komean kaksoisvoiton.

Olympiakultaankin Elias Katz pääsee Pariisissa kiinni 3000 metrin jokkuejuoksussa joukkuetovereinaan kisojen kultarohmut Paavo Nurmi ja Ville Ritola. Nurmi on kisan selvä ykkönen ja Ritola yhtä selvä kakkonen. Viimeisen kierroksen alkaessa Katz aloittaa raivokkaan kirin ja tavoittelee kolmatta sijaa.
Hennon suomalaisen voimat kuitenkin ehtyvät loppusuorala ja kaksi englantilaista kilpakumppania pusertaa eroon Katzista. Mutta viidennelläkin sijallaan Katz varmistaa suomalaisten ylivoimaisen joukkuevoiton. Suomalaisten joukkue-esitys oli niin musertavan ylivoimainen, että maailman yhdistettykin joukkue olisi jäänyt toiseksi.


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja: