maanantai 20. tammikuuta 2014

Kaarlo Koskelo – tuntematon kotkalainen olympiavoittaja

Kaarlo Koskelo

Olympialaisissa painikilpailuissa ei vielä 1912 ollut osanottorajoituksia. Höyhensarjassa ( alle 60 kg) on mukana seitsemän suomalaista ja kaikkiaan 38 miestä. Tarvitaan kahdeksan helteistä päivää, ennen kuin mitaliottelijat ovat selvillä. Voittajaksi veikataan Otto Lasasta, mutta toisin käy: 24-vuotias kotkalainen muurari Kaarlo Koskela kellistää miehen toisensa jälkeen ja kohtaa loppuottelussa Saksan Georg Gertstackerin. Saksalainen kestää 18 minuutin ajan Koskelan vääntöjä, mutta sitten hänen on antauduttava. Mies tuntemattomasta on tullut ja vienyt olympialaisen kultamitalin. Lasanen saa pronssimitalin.

Kaarlo Koskelosta ei todellakaan tiedetty edes Suomessa kovin paljon ennen Tukholman kisoja, ei paljon niiden jälkeenkään: hän ei voittanut yhtään Suomen mestaruutta lyhyen uransa aikana ja muutti Yhdysvaltoihin 1910-luvun lopussa. Painimisen Koskelo aloitti v. 1910, mutta ei erityisemmin erottunut muistan niskanvääntäjistä edes vielä olympiavuoden 1912 kevätalvella: toinen sija Kymenlaakson piirin mestaruuskilpailuissa. Olympiakarsinnoissa Porissa toukokuussa hän esitti kuitenkin niin vakuuttavia otteita, että pääsi mukaan Tukholmaan.

Koskelosta on sanottu, että hän paini älykkäästi, oterikkaasti ja nopeasti, hänessä eli todellinen painitaiteilija. Paini hallitsi hänen elämäänsä niin vahvasti, että hän näki siitä untakin, kirjoitti näkemänsä muistiin ja yllätti monesti vastustajansa arvaamattomilla heitoillaan ja puolutusotteillaan.

Tukholman olympiakisojen jälkeen Koskelo paini harvakseltaan; mestaruuskilpailuihin hän osallistui vain tuomarina. Kansalaissotaan Koskelo lienee ottanut osaa punaisten puolella. Sen jälkeenhän muutti maasta Yhdysvaltoihin, jossa hän hankki elantonsa mm. saunanomistajana.


Lähdeaineisto: Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5

Ei kommentteja: