torstai 13. marraskuuta 2014

Kari Liimo – Geneven ihmeen pääarkkitehti

Suomi oli päässyt koripalloilussa olympiakisoihinvain omissa kisoissa 1952. Kaksista EM-kisoista oli tuliaisina 14:s sija. Tulisieluisen valmentajan Kalevi Tuomisen johdolla Suomen joukkue kävi rajuun taistoon Genevessä. Peräkkäin kaatuivat Unkari, Israel, Sveitsi, Kreikka, DDR, Itävalta ja Bulgaria. Ja suomalaisen urheiluyleisän suureksi hämmästykseksi Suomi oli selvittänyt tiensä Tokion olympiakisoihin.

Suomen joukkueen hahmoksi nousi 20-vuotias ja 200-senttinen Helsingin Kisa-Tovereiden Kari Liimo. Jo 17-vuotiaana miesten maajoukkueeseen nousseen Liimon teknisesti hyvä, pehmeä ja vaikeasti torjutava heitto nosti helsinkiläsimuorokaisen Geneven karsintaturnauksen korikuninkaaksi. Kari Liimo oli Suomen ”Geneven ihmeen” pääarkkitehti.

Lokakuun Tokion olympialaisissa Suoomen pelasi lähes odotetusti. Suomen saalis Tokion olympialaisista oli neljä voittoa, viisi tappiota ja 11:s sija. Onneton 51-73 tappio Uruguaylle alkulohkon ottelussa vei mahdollisuudet kahdeksan parhaan joukkoon. Sen jälkeen Suomi ei ole selvitynyt olympiakisoihin.

Suomen harvalukuinen menestystarina sai jatkoa vielä vuoden 1967 omissa EM-kisoissa, jotka pelattiin Helsingissä ja Tampereella. Alkulohkossa Suomi otti viisi voittoa ja kärsi kaksi tappiota. Niukasti Suomi putosi pois mitalikamppailuista. Ottelut sijoista 5-6 alkoivat 73-60 voitolla Israelista, Päätösottelussa vastassa oli Romania, jonka Suomi oli alkulohkossa voittanut 57-51. Mutta Romania-otteluun ei ilmestykään Suomen voimahahmo Kari Liimo. Mitä nyt? Kari Liimo oli saaut harjoituksissa pallon päähänsä sellaisella voimalla, että tuli lievä aivotarahdys ja lääkäri kielsi pelaamisen. Romania voitti päätösottelun 71-64. Kuudenneksi sijoittunut Suomi sai hienolla pelillään kotiyleisön varauksettoman suosion ja kaikkien aikojen parhaan EM-sijoituksen.

Liimo jatkoi hyviä esityksiään vuoden 1965 Moskovan EM-kisoissa ja sai kutsun USA:han Brigham Young-yliopsitoon. Saman vuoden syksynä Liimo valittiin Euroopan koripallofestivaaleihin Eurooopan joukkueeseen,mutta lähtö USA:han esti osallistumisen.

USA:ssa Liimo osoitti, että hänen taitonsa riittivät myös lajin emämaassa. Ensimmäisenä yliopistovuotenaan hän pääsi sarjan all stars-viisikkoon. Toinen ylisopistovuosi oli Liimon huippuvuosi, sillä hän pelasi kauden 17,2 pisteen keskiarvolla.

Liimo palasi Suomeen ja jatkoi pelaamista maajoukkueessa ja SM-sarjassa. Uran päätyttyä vuonna 1975 hän toimi valmentajana SM-sarja ja maajoukkuetasolla yhtäjaksoisesti aina vuoteen 1991 asti.

Kari Liimo
Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 ISBN 951-31-8904-5


Ei kommentteja: