maanantai 25. elokuuta 2014

Sylvi Saimo – Evakon revanssi

Sylvi Saimo voitti olympiakultaa ja valittiin myöhemmin kolme kertaa kansanedustajaksi.

Sylvi Saimon melontauran alku on monien yhteensattumien summa. Sortavalan maalaiskunnasta Kuokkaniemen kylästä Hämeenlinnaan evakoksi lähtenyt tuleva olympiavoittaja astui kanoottiinkin ensi kerran vasta 32-vuotiaana. Toki urheila hän oli harrastanut ikänsä.
Varavankilassa vartijana työskennellyt Sylvi haki uusia harrastuksia ja sellainen löytyikin. Vapunaattona hän osallistui melontaretkelle, jossa Sylvi Saimon melojalahjat ensimmäisen kerran havaittiin.
Muutamien voitollisten kotimaankilpailujen jälkeen 1947 Sylvi Saimo oli jo voittamassa pohjoismaista mestaruutta kaksikossa Aune Janssonin parina ja vuotta myöhemmin vei karsintavoitto ja Lontoon olympiakisoihin.

  • Aloittelijan täytyy käydä katsomaasa yhdet suuret kilpailut, hankkimassa kokemusta. Olin minä sentään kuudes, mutta haaveet paremmasta sijoituksesta menivät turhaan hermoiluun. Siihen saakka kukaan ei vielä ymmärtänyt antaa henkistä tukea. Käytiin vaan taputtelemassa selkään ja kehotettiin antamaan kaikki mahdollinen Suomen puolesta.

Lontoon ja Helsingin välisen olympiadin Sylvi Saimon kulki etujoukoissa suomalaisen naisurheilun arvostuksen nostamisen puolesta. Vähältä piti, ettei hän kiukkuspäissään jättänyt koko melontaa.
  • Minä vain meloin kotoisilla vesillä ja tein töitä näännyksiin asti, kun miesmelojat harjoittelivat yhdessä Vuokatilla. Siihen aikaan meitä naisia ei todellakaan arvostettu. Käännekohta oli kesä 1950, jolloin Ruoveden Kannottipurjehtijoihin liittynyt Sylvi rikkoi Ruovedellä Lontoossa olympiakultaa voittaneen tanskalaisen Karen Hoffin vuoden vanhan ”rekordin”.
  • Sen jälkeen herroja pyöri ympärillä kuin ampiaisia. Tarjosivat heti paikkaa Kööpenhaminassa järjestettäviin MM-kisoihin, mutta minähän käänsin kanootin ja porhalsin takaisin järvelle. Ajattelin sillä hetkellä, että pitäkää kilpailunne. Lähettäkää enemmän miehiä.

Sylvi Saimon pää saatiin kuitenkin käännetyksi. Kööpenhaminassa hän meloi kultaa yksikössä ja kiskoi vielä Greta Grönholminkinn mestariksi kakkosissa.

Helsingin olympiavuosi oli sikäli poikkeuksellinen Sylvi Saimon uralla, että silloin hän innostui ensimmäisen kerran lajiharjoittelustakin, 37-vuotiaana.
  • Korvani olivat todellakin jo höröllään harjoittelun suuntaankin. Talvella oltiin yhdessä hiihtoleirillä ja keväällä haettiin avovettä Oslosta. Sain kuitenkin alkukesästä Solvallan leirillä pyöräiljöiltä angiinan ja koko homma oli mennä pipariksi.
Tauti kutien hellitti ennen varsinaisia kilpailuja, voimat palasivat ja kunto terästyi päivä päivältä.
  • Naisten melonta oli ohjelmassa maanantaina, ja perjantaina kävimme Greta Grönholmin kanssa oman karsintamme edustuspaikasta. Sanoin hänelle jo aamullla, että nyt kyllä jäät. Finaalissa melon minä.
Ja niin myös kävi. Sylvi Saimo Suomesta selvitti maanantain alkukilpailuista tiensä illan finaaliin.

  • Minun elämässäni ei ole ollut sen pidempää päivää. Vierumäen pitkällä urheiluohjaajakurssilla lehtorina ollut Lasse Vepsäläinen sai kuitenkin onneksi laukaistua jännitykseni puheillaan. Se oli jo henkistä valmennusta. Kilpailussa uhkuin sellaista henkistä voimaa, etten koskaan ennen, Sylvi Saimo kiittelee.

Henkistä voimaa antoi myös tietoisuus siitä, että vierellä meloi neuvostoliittolainen nainen. Kaksi sotaa hävinneellä puolella nähnyt Sylvi saimo päätti siinä tilanteesssa, että ”ainakin sinut voitan”.
  • Revanssihenki oli kova. Karjalasta potkut saaneella ja sodat hävinnellä naisella.


Neuvostoliiton Nina Savina sai tyytyä Helsingissä olympiapronssiin. Hopea voitti itävaltalainen Gertrude Liebhart ja voittaja oli Sylvi Saimo Lievestuoreelta, Suomesta ja totuuden nimessä myös Karjalasta. Sylvi meloi voittonsa maalaiskuntaa, rajan taakse jääneelle Kuokkaniemen kylälle.
  • Kuka voisi sen voitonhetken tunteen selittää. Siinä minä vain seisoin kaikkeni Suomen puolesta antaneena korkeimmalla palkintopallilla, siniristin liehumista katsellen ja Maammelaulua kyynelet silmissä kuunnellen,

Sylvi Saimo kuuluu niiden suomalaisten huippu-urhelijoiden joukkoon, jotka ovat niittäneet aktiiviuransa jälkeen mainetta myös yhteiskunnallisella estradilla. Hänet valittiin kolmannella yrittämällä eduskuntaan 1966, ja kansanedustajan ura kesti kaikkiaan kolme kautta aina vuoteen 1979.

Sylvi Saimo

Muistokirjoitus

Sylvi Saimolla oli karhun kädenpuristus


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: