keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kurt Wires ja Yrjö Hietanen – Helsingin kultamelat


Kurt Wires ja Yrjö Hietanen, 10 000 m:n kajakkikaksikon suomalaiset olympiavoittajat palkintokorokkeella Helsingin olympialaisissa.

Suomen armeijan päämaja oli jatkosodan kiivaana riehuessa antanut käskyn 5. Divisioonan sissiosastolle lähteä tuhoamaan venäläisen divisioona esikunta. Sissiosasto oli vahvistettu tehtävää varten lähes kahden komppanian verran. Kartta-aliupseeri Kurt Wires tutki tarkoin karttaa. Hän oli tunnettu erinomaisena suunnistajana myös olosuhteissa, jossa ei virheisiin ollut varaa. Wires oli ollut myös melonnan olympiaehdokas Helsingin 1940 olympiakisoihin.

Sissiosasto ylitti linjat, mutta saapuessaan vihollisen puolelle suomalaiset huomasivat yllätyksen myöhästyneen. Hyökkäys oli jo alkanut. Kurt Wires haavoittui jo taistelun alkuhetkillä. Vihollisen ampuma luoti osui oikeaan silmään ja tuli takaraivosta ulos. Vaikeasti haavoittuneena hän pääsi takaisin omille linjoille taitavien sotilaslääkäreiden hoitoon. Wires menetti oikean silmänsä näkökyvyn miltei kokonaan. Lisäksi jäi päänsärky, joka oli vaikea varsinkin fyysisissä rasituksissa.

Kun Wires ei milloinkaan valittanut, mutta kaikki uskoivat, että hänen urheilu-uransa ainakin huipulla oli päättynyt. Kuitenkin hän 25 prosentin sotainvalidina jatkoi urheilua. Hän suunnisti sodan jälkeen HIFK:n joukkueessa ja viestinviejänä Suomen suunnistusmestaruudet.

Melonta oli kuitenkin Kurt Wireksen päälaji, ja siinä hän tähtäsi Lontoon 1948 olympialaisiin. Hän käynnisti hirmuisen harjoittelun. Siihen kuului myös talvisunnuntaisin 100 kilometrin hiihto ja arkisin juoksua, voimistelua sekä voimannostoa.
Lontoossa Thamesjoen aalloilla Wires oli valmis taistelemaan 10 000 metrin melonnan mitaleista. Dramaattinen kilpailu käytiin väliaikalähdöllä. Suomalaisten huoltoporras totesi Wireksen johtavan 8000 m:n kohdalla. Hänen fyysiset voimansa alkoivat sen jälkeen ehtyä, ja Ruotsin melontaratojen paavonurmi, Gerd Fredriksson meloi johtoon.

Viimeinen kilometri oli Wirekselle todellinen tuskien taival. Täysin sumussa hän ylitti maalilinjan, menetti tajuntasna ja vaipui joen uumeniin. Järjestäjien valppauden ansiosta hänet ongittiin nopeasti vedestä. Elvyttely kesti tunnin, ennen kuin Wires avasti silmänsä.
  • Kuinka kävi? olivat hänen ensimmäiset sanansa. - Voitit upeasti hopeamitalin, valmentaja sanoi. - Vielä tulee minunkin päiväni, tähtäsin vain kultamitaliin, hieman toisissa maailmoissa oleva Kurt Wires tuumi.

Kurt Wires piti Lontoon olympiakisojen jälkeen kolmen vuoden kilpailutauon. Kunnostaan hän silti huolehti säännöllisesti. Helsingin olympiakisat 1952 sai ”vanhan miehen”, kuten hän itseään luonnehti, palaamaan lajinsa kilpailualtaille.

Suomeen oli tällä välillä noussut melonnassa uusia kykyjä kuten 21-vuotias Thorvald Strömberg ja 24-vuotias Yrjö Hietanen. Kuhunkin olympiakisojen melonnan kilpailuluokkaan sai ottaa osaa vain yhden kanootin miehistö kustakin maasta. Lauttasaaren ympärimelonta kesäkuussa oli tärkein karsinta. Strömberg voitti ja valittiin yksikkölajiin. Wires oli toinen ja Hietanen kolmas. Päävalmentaja Olavi Ranta rakensi heistä kaksikon, mutta vain karsintoihin. Suomen Ture Axelsson/Nils Björklöf oli voittanut Lontoon olympiakisoissa kaksi pronssimitalia. Pari tähtäsi nyt vain 1000 metrille. Wires/Hietanen vei kevyesti 10 000 metrin voiton ja seuraavana päivänä he löivät ”lontoolaiset” parilla metrillä 1000 m:n karsinnassa. Edustustehtävät oli siten jaettu.

Karsinnan jälkeen Wires/Hietanen aloitti viimeistelyn, jossa ajoittain jarrun toimi päävalmentaja Olavi Ranta. Hän piti parin harjoittelua liiankin hurjana, sillä Suomenlahden aallokoissa ja ulapalla melottiin kymmeniä kilometrejä päivittäin.

Melonnan 10000 metrillä ei ollut alkueriä, vaan parikymmentä kanoottia starttasi yhtäaikaa. - Lähtö oli minun ensimmäisiä kansainvälisiä kilpailujani, mutta luotin Kurren kokemukseen kovista kisoista. Yhteispelimme sujui nuottien mukaan. Ruotsin vaarallinen pari Gunnar Åkerlund/Hans Wetterström seurasi meitä kuin hai laivaa.
Viimeisen kilometrin autessa Ruotsin kaksikko oli aivan tuntumassa, mutta muut olivat jo jääneet jonkin verran. Maaliin oli enää matkaa satasen metriä, kun Kurre huusi: - Nyt täysillä! Ruotsalaiset jäivät sentti sentiltä ja maalissa oli aikaeroa o,4 sekuntia ja Suomi meloi kultaa.

Wires/Hietanen lepo jäi lyhyeksi. 10 000 metrin jälkeen heti seuraavana aamuna olivat 1000 m:n alkuerät ja neljän tunnin kuluttua finaali. Hieman kankeina kovasta peninkulmasta suomaliset meloivat alkuerässään kolmanneksi varmistaen näin finaalipaikkansa. Muilla mailla oli kokonaan uusi miehistö melomassa loppukilpailua. Ruotsia edusti Lars Glasset/Ingemar Hedberg, joka oli kulkenut voitosta voittoon kansianvälisissä kisoissa.

Finaali oli erittäin kova ja tasaväkinen: vajaan sekunnin sisällä neljä venettä ylitti maalilinjan. Suomi ja Ruotsi saivat saman ajana, mutta maalikameran kuva ratkaisi Suomelle kultamitalin. Itävalta jäi 0,4 ja Saksa 0,7 sekuntia. Kurt Wire ja Yrjö Hietanen palkittiin Helsingin olympiakisojen parhaina suomalaisurhelijoian kaikki lajit mukaan lukien.

Kurt Wires




Yrjö Hietanen





Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja: