maanantai 30. marraskuuta 2015

Antti Kalliomäki – hopeaa varman päälle

Montrealin vuoden 1976 olympiakisojen seiväskolmikko: kultaa Tadeusz Slusarski Puola, hopeaa Antti Kalliomäki Suomi ja pronssia Dave Roberts USA

Kevät 1976 hymyili Antti Kalliomäelle. Jo huhtikuussa hän piti harjoituksissa rimaa ennen kuulumattomasti 550:ssa. Päivää ennen etelän leirille lähtöä revähti reisi. Siihen meni neljä viikkoa, ja kun hän aloitti uudelleen, reisi repesi taas. Montrealin mitalihaaveiden ylle hiipivät mustat pilvet. Vasta kesäkuussa Kalliomäki kilpaili puolella vauhdilla muutaman kerran.

Ennen olympiakisoja Kalliomäki ei kyennyt ylittämään kuin 535. Hän rakensi kuuntoaa viimeiseen saakka ja vasta muutamaa päivää ennen kisoihin lähtöä hyppy alkoi kulkea. Montrealin harjoituskentällä Kalliomäki hyppäsi helposti 550. Kukaan muu kuin ME-mies ( 570) Dave Roberts ei siihen pystynyt, Toive oli taas hengissä.

Kilpailu oli lievästi sanottuna yllätyksellinen. Ennakkosuosikeista vain Roberts pystyi kipuamaan mitalipallille. Wladyslaw Koazakiewicz ja Earl Bell olivat poissa tolaltaan. Kuka olisi uskonut, että kultamitalin kohtalo ratkesi 510:ssa? Se oli Antti Kalliomäen avauskorkeus, Roberts aloitti 535:stä, ja pudotti ensimmäisellään, Se merkkasi hänen mitalin värin. Kun rima killui 5,5 metrin korkeudessa, mukana oli vielä seitsemän miestä. 520:sta aloittanut Tadeusz Slusarski meni yli ensimmäisellään. Samoin Kalliomäki ja Roberts.

Toistamiseen Kalliomäeltä lipesi kultamitali ensimmäisessä 555:n hypyssä. Kalliomääen toisessa yrityksessä satoi hieman, kolmannella jo selvästi. Kilpailu oli ohi. Pettynein mies oli varmasti Roberts, joka lähes kaatosateessa teki vielä kolme yritystä 560:stä. Onnettomuudekseen hän oli jättänyt 555 väliin.

Olympiamitalistin ja lajinsa SE-miehen Antti Kalliomäen nousu eduskuntaan 1983 ei ollut lajissaan ensimmäinen tapaus. Arvokisamitallisteista siellä ovat ennen häntä olleet mm. Heikki Hasu, Eeles Landström, Voitto Helsten, Kelpo Gröndahl ja Sylvi Saimo. Kalliomäen nousu sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi sopi urheiluedustajan perinteisiin. Antti Kalliomäki nousi kymmenessä vuodessa puolueensa yhdeksi johtohahmoksi.

Antti Kalliomäki

Antti Kalliomäki 1976 Olympialaiset Seiväshyppy

Antti Kalliomäki jättää politiikanLähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

1 kommentti:

Olli Väisälä kirjoitti...

Nykysääntöjen mukaan Kalliomäen ja Slusarskin välille olisi tullut uusinta. Kumpikin oli puhtaalla pelillä, siis vailla pudotuksia, mutta Antti oli käyttänyt enemmän yrityksiä (siis jättänyt vähemmän väliin), mikä silloin oli viimeinen ratkaiseva tekijä. Roberts oli hölmö, kun ei yrittänyt 555:stä vaan noudatti jäykästi etukäteen laatimaansa suunnitelmaa.

Osa yleisöstä muuten luuli Robertsin voittaneen, kun rima ei pudonnut 560:stä, mutta tosiasiassa hän ei ylittänyt rimaa vaan tuli alas väärältä puolelta.