sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Arto Koivisto – kultavauhti katkesi katsojaan

Suomen mieshiihtäjät eivät olleet 12 vuoteen päässeet kultavauhtiin olympialaduilla. Innsbruckin kisoissa 1976 Arto Koivisto on 15 kilometrin kisassa 10 kilometrin kohdalla vain neljä sekuntai kärjestä. Kirkkaimmat mitalit menivät itänaapuriin, mutta Koivisto sai hyvityksen viestistä.

Arto Koiviston läpimurto Suomen hiihdon kärkikaartiin tapahtui vuonna 1974. Sillooin hän monien yllätykseksi voitti 50 kilometrin Suomen mestaruuden. Niinpä Koivisto valittiinkin Suomen edustajaksi Falunin MM-kisoihin. Siellä Koiviston urakka jäi 15 kilometrin kisaan, jossa hän sijoittui 20:nneksi.

Arto Koiviston huippuvuosi oli 1976. Silloin hänen kunnonajoituksensa osui nappiin, sillä juuri Innsbruckin olympiakisojen aikaan Koivisto oli erinomaisessa kunnossa.
Esimakua saatiin 30 kilometrin kisasta, jossa Koivisto sijoittui kahdeksanneksi, Seuraavana oli edessä 15 kilometrin kiivas taisto, josta ilman Arto Koiviston panosta oli tullut täysin neuvostoliittolaisten ”jäsentenväliset”. Neuvostoliitto saavutti kullan ja pronssin 30 kilometrin kisassa, Kaikki sen neljä hiihtäjää sijoittuivat kärkikymmenikköön. Pikamatkalla odotettiin samanlaista neuvostoliittolaisjuhlaa.

Kun 15 kilometrin kisaa oli käyty 6,6 kilometriä, niin kärkikolmikko oli jo erottunut omaksi ryhmäkseen. Kisaa johti tässä vaihessa Arto Koivisto. Takaa tulivat Neuvostoliiton kovat uhkaajat Nikolai Bazukov ( 3 sekuntia jäljessä) ja Jevgeni Beljajev ( 16 sekuntia jäljessä). Koiviston ero muihin oli jo yli 20 sekuntia. Arto oli vahvasti mukana kultaitaistelussa.

Toiset väliajat saatiin reilun 10 kilometrin kohdalta, jossa Bazukov oli siirtynyt neljällä sekunnilla kärkeen ennen Koivistoa, Beljajevin ero kärkeen oli 14 sekuntia. Koivisto pysyi edelleen kultavauhdissa.
Kärkikolmikosta ensimmäisena maaliin saapui Beljajve, joka hiihti ajan 44.01,10. Suomalaiset odottivat jännittyneinä Koiviston tuloa. Kun Arto sivakoi maalialueelle, niin kävi selväksi, ettei hän uhkaa Beljajevin aikaa. Arto sai ajakseen 44.19.25. Takaa tullut Bazukov kiiti olympiakultaan ajalla 43.58,47. Näin Neuvostoliitto oli ottanut odotetusti kaksoisvoiton, ja Arto Koivisto sijoittui kolmanneksi voittaesn neljänneksi sijoittuneen Ivan Garaninin yli 2o sekunnilla.

Arto Koiviston kultavauhdin hipumiseen oli suomalaisittain todella nolo syy. Suomalaisturistit olivat eräässä pitkässä laskussa tulleet niin lähelle kilpalatua, että Arto Koivisto joutui väistämään heidän suksiaan, Ja tässä rytäkässä Koivisto epäonnekseen kaatui mahalleen. Kun kyseessä oli alamäki, niin Koivisto menetti aikaan varsin runsaasti. Menikö suomalaisturistien kohellukseen Arto Koiviston kultamitali?

Innsbruckin 4x10 km:n viesti alkoi dramaattisesti, kun avausosuudella 1,5 kilometriä ennen vaihtoa johdossa olleen Neuvostoliiton Beljajevin hiihtokenkä hajosi. Niinpä hän tuli vaihtoon 11:ntenä runsaan minuutin kärjestä, Suomen Matti Pitkänen vaihtoi viidentenä 21 sekuntia johtojoukkueesta. Toisella osuudella Juha Mieto teki elämänsä hiihdon ja nosti Suomen johtoon 51 sekunnin turvin, Ja tätä johtoa Pertti Teurajärvi lisäsi kolmannella osuudella vielä 11 sekuntia. Ankkuriosuudella Arto Koivisto tiesi olevansa hyvässä kunnossa. Minuutin ero turvin hän saattoi hiihtää vapautuneesti. Viimeisen kilometrin tuuletteluistaan huolimatta Koivisto hiihti viestin ylivoimaisesti nopeimman yksityisajan ja kasvatti Suomen voittomarginaalin peräti kahteen minuuttiin.

Suomi oli saavuttanut Arto Koiviston ankkuroimana neljännen olympiakultansa miesten viestinhiihdossa. Edellisestä kultamitalista olikin kulutunut jo 16 vuotta.
Arto Koiviston hiihtoura kulki hieman matalalla profiililla, mutta hän teki vuonna 1981 paluun SM-mitaleille sijoittumalla pronssille sekä 15 että 50 kilometrillä. Nämä hänen suorituksensa hylättiin, sillä doping-testissä hänen elimistöstääm löytyi merkkejä piristeistä.