perjantai 2. tammikuuta 2015

Kaija Mustonen – pikaluistelun suuri tuntematon

Neljäkymmentä vuotta saivat suomalaiset odottaa pikaluistelun olympiavoittoa, neljäkymmentä vuotta oli kulunut Claes Thunebrgin viimeisestä voitosta Sankt Moritszissa. Nyt, Grenoblessa, oli jälleen kultamitalin vuoro. Nyt sen toi nainen, samalla matkalla, 1500 m:llä kuin Thunberg ja vielä samalla ajallakin.

Grenoglent ikaluisteluradan jää on naisten 1500 m:n kilpailun alkaessa 10.2.1968 erinomaisessa kunnossa, vaikka lunta ei lähimaisemissa juurikaan ole. Kaija Mustonen luistelee kuudennessa parissa USA:n Dianne Holumin kanssa ja ajaa takaa Hollanin Stien Kaiserin väliaikoja. Ne osoittautuivat heti kevyiksi, samoin Holum, Kellot pysähtyivät lukemiiin 2.22,4 – olympiaennätys ja johtopaikka.

Pari toisensa jälken kiertää rataa, mutta suomalaisen aika pysyy kärjessä. Sille ei voi mitään Neuvostoliiton Lasma Kauniste, ei kuuluisa Lidia Skoplikovakaan, joka on kuin varjo entisestään. Kahden kymmenesosasekunnin päähän ja samalla hopealle pääsee toinen hollantilainen Caroline Geijssen. Suomalaisen juhlat alkaa. Kultamitali jää Suomen ainoaksi näistä kisoista.

Mustonen luisteli seuraavana päivänä hopealle 3000 m:llä. Kultamahdollisuudet hupenivat heikkenevän sään myötä. Kaijan saldoksi Grenoblen talviolympiakisoista tuli kulta, hopea ja neljäs sija ( 1000 m) ja kuudes sija (500m). Näillä saavutuksilla hän oli kisojen luistelukuningatar.

Kaija Mustosen urheiluinnostus syttyi 1950-luvun alussa suuressa lapsijoukossa, joka kävi tavan mukaan kaikenlaisia kilpailuja. Pikaluistelu otti hänet omakseen v. 1954, kun hän voitti kansakoulukisat hokkarit jalassa. MM-kisohin hän pääsi mukaan v. 1957, mutta ei menestynyt. Jatkossakin MM-kisat toivat vain pistesijoja. Tavoite oli toisaalla, olympiakisoissa, Innsbruckissa 1964 nähtiin, millainen luistelijä tämä 166-senttinen konekirjoittaja oikein oli.

Avausmatka 500m ei vielä luvannut mitään: 14.s. Mutta sitten jysähti:pronssimitali 1000m:llä. Hyvä, että tästä oli toivottu, kun tuli toinen, vielä kovempi yllätys. Kaija Mustonen oli saanut hopeaa 1500m:llä. Tämä oli jotakin. Mikä oli tehnyt MM-kisojen pikaluistelijasta kaksinkertaisen olympiamitalistin?

Harjoittelut Kaija oli aina ja paljon, mutta vasta viimeisen vuoden asiantuntevassa ohjauksessa. Pentti Peltoperän valvovan silmän alla. Tyyliä hiottiin, voimaa hankittiin lisää. Peltoperä neuvoi, Kaija luisteli, mutta sanoi myös oman sanansa, jos tarve vaati. Yhteistyön ensimmäiset hedelmät poimittiin Innsbruckissa, mutta eessä oli uusia tavoitteita.

Kaija Mustonen päätti uransa maaliskuussa 1968 Inzellissä luistelemalla kansainvälisten ratojen Suomen ennätykset 500m:llä, 1000m:llä, 1500m:llä ja 3000 m:llä. Moni oli sitä mieltä, että hänen olisi kannattanut vielä jatkaa, mutta Kaija päätti toisin.

Kaija Mustonen

Kaija Mustonen

Kaija Mustoselle kultaa Grenoblessa

Kaija Mustonen

Kaija Mustonen


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 951-31-8905-35

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti