maanantai 6. tammikuuta 2014

Verner Weckman – ensimmäinen suomalainen olympiavoittaja

Verner Weckman

Kevät 1905. Kaksi miestä iskee yhteen kerran toisensä jälkeen Karlsruhen teknillisen korkeakoulun painihuoneessa. Toinen miehistä on suomalainen, toinen hänen saksalainen opiskelutoverinsa: suomalaisen tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin maailmanmestaruus.

Karu oli huippu-urehlijan, painija ja insinööriopiskelijan, Verner Weckmanin, harjoitusleiri vuosisadan alussa, karu mutta tehokas. Hän nousi joka aamu ylös kello kuusi, voimisteli puolisen tuntia peilin edessä, joi neljä raakaa munaa ja maitoa ja teki rivakan kävelyharjoituksen ennen varsinaisia painiharjoituksia. Illalla ohjelmaan kuuluu vielä soutuharjoitus Reinillä.

Harjoitus jatkuu päivästä päivään yhä ankarana. Duisburgin Atheleten-Gesellschaft Hochfeldin järjestämissä maailmanmestaruuskilpailuissa Weckman voitti ylivoimaisesti raskaan sarjan ja herätti ihmetystä saksalaisissa asiantuntijoissa. Heidän mielestään oli vallan luonnotonta, että amatööripainija osaa painia niin taitavasti. Sirkuksessa tuollaisia otteita oli aiemmin nähty.

Weckman oli amatööri, sanan alkuperäisessä merkityksessä; hän harrasti painia rakkaudesta lajiin. Loviisassa syntynyt nuorimies tutustui painiin 15-vuotiaana seuratessaan Helsingin Kaartin maneesissa senaikaisten mestarien Carl Allenin, Anton Svahnin ja muiden esityksiä. Weckman harjoitteli aluksi omin päin, kunnes kirjoitti ylioppilaaksi v. 1902 ja liittyi ensin Helsingfors Gymnastikklubbin riveihin ja vuotta myöhemmin myös voimailun erikoisseuraan, Helsingin Atleetiklubiin.

Gymnastikklubb piti yliopistolla voimisteluharjoituksia kahdesti viikossa. Tämä ei riittänyt Weckmanille; hän harjoitteli kotonaan vetokumeilla ja käsipuristimilla ja riensi vielä kolmesti viikossa Atleettiklubin salille painiharjoituksiin. Keväällä 1904 hän näki sirkuksessa virolaisen Georg Lurichin lihasliikenäytöksen ja otti nekin ohjelmaansa. Muutaman vuoden harjoittelun jälkeen hänen sanottiin hallitsevan kaikkien vartalonsa lihasten liikkeet.

Painitaidot kehittyivät rivakkaa vauhtia Carl Allenin ohjauksessa, ja vuonna 1903 Weckman oli valmis ensimmäisiin SM-kilpailuihinsa. Vastus oli vielä liian kova, mutta jo seuraavan vuonna Weckman oli voittamaton; vain Jyväskylän tunnettu voimamies Verner Järvinen pystyi panemaan kampoihin täyden ajan. Knut Lindberg kesti 5 minuuttia 36 sekuntia,Adolf Lindfors 7.24, Anton Svahn 15 minuuttia.

Olympialaisiin välikisoihin Ateenaan v. 1906 lähti Suomessa kolme miestä: Weckman liittyi joukkoon neljäntenä Berliinissä. Monien hankaluuksien ja vaivalloisen matkan jälkeen yksityisin varoin matkanneet suomalaiset pääsivät Ateenaan juuri ja juuri ajoissa.

Weckmanin kohdalla hankaluudet eivät loppuneet matkan vaivoihin. Suomalainen painoi alkupunnituksessa muutaman gramman liikaa, kävi juosten kolmen kilometrin päässä majapaikassa hakemassa kevyemmät painitrikoot, mutta painoa oli edelleen liikaa. Weckman heitti pois painikenkänsä, ja nyt vaaka näyti alle 85 kg:n lukemia. Tanskalainen painituomari vaati, että suomalaisen pitää painia paljasjaloin, ja sen Weckman tekikin Herodes Atticus-stadionin hiekalle levitetyn purjekankaan päällä, joka oli painialustana.

Sarjassa oli 18 painijaa. Mies toisensa jälkeen sai kokea suomalaisen voimat ja taidot: kukaan ei pysynyt pystyssä muutamaa minuttiia pitempään. Loppuottelussa tuli vastaan Itävallan Rudolf Lindmayer; tuomarikin sattui olemaan itävaltalainen. Weckman selätti vastustajansa 4 minuutissa 12 sekunissa, mutta selätys ei kelvannut tuomarille. Uusi yritys. Itävaltalainen oli selällään 17 sekunnissa, ja pysyi. Kello soi kaadon merkiksi, mutta kokemuksesta viisastuneena Weckman ei hellittänyt otettaan, ennenkuin mattotuomari oli omin käsin varmistanut selätyksen.

Palkintojenjakoon suomalaiset olivat valmistaneet oman lipun, mutta järjestäjät eivät antaneet lupaa sen käyttöön. Suomen ensimmäisen olympiavoiton kunniaksi salkoon nousi Venäjän lippu.

Ateenan kisojen jälkeen Verner Weckman jatkoi opintojaan Saksassa, mutta ei unohtanut painia. Lontoon olympiakisoihin 1908 Suomi lähetti raskaaseen sarjaan kolme miestä, Weckmanin, Jussi Kivimäen ja Yrjö Saarelan. Kivimäki putosi jo alkukierroksilla, mutta Weckman ja Saarela etenivät miehiä kaataen – syysteemi oli raaka: hävinneet ulos. Loppuottelussa 22.7.1908 oli vastakkain kaksi taustaltaan erilaista, mutta kovaa suomalaista, viittä vaille vuosi-insinööri Verner Weckman ja peräphjalainen isäntämies Yrjö Saarela.

Kultamitaliin vaadittiin kaksi voittoa. Saarela voitti ensimmäisen koitoksen, Weckman toisen. Kolmas kesti 16 minuuttia 10 sekuntia ja päättyi Weckmanin voittoon – oliko asiasta sovittu miesten kesken vai ei, jää heidän salaisuudekseen. Joka tapauksessa Suomi sai ensimmäisen virallisen olympialaisen kultamitalinsa ja sen höysteeksi vielä hopean. Palkintojenjaossa toistui joa Ateenasta tuttu näytelmä: salkoon nousi Venäjän lippu.

Verner Weckman lopetti aktiiviuransa Lontoon olympiavoittoon, mutta teki sen jälkeen komean uran siviilissä: insinöörinä Venäjällä vuoteen 1921, sen jälkeen Suomen Kaapelitehdas Oy;n palveluksessa eri tehtävissä ja vuosina 1937-1955 yhtiön toimitusjohtajana, vuorineuvoksen arvonimi 1953. Painia ja seuraansa Helsin Atleettikulubia hän ei unohtanut koskaan. Atleettiklubin voimamiehet harjoittelivat Suomen Kaapelitehtaan salissa aina 1990-luvulle asti.

Verner Weckman

Verner Weckman toi olympiakultaa 1906
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/verner_weckman_toi_olympiakultaa_1906_44601.html#media=44602


Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 1 Isbn 951-31-8904-5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti