perjantai 17. tammikuuta 2014

Elmer Niklander – Oitin kanuuna

Elmer Niklander

Elmer Niklander oli Suomen kaikkien aikojen monipuolisin heittolajien taitaja, kiekon olympiavoittaja, kuulan hopeamitalimies, Suomen mestari mös oukarin- ja painonheitossa.

V olympiakisojen yleisurheilukilpailut jatkuivat Tukholman kauniilla olympiastadionilla kuulantyönnön molempien käsien kilpailulla kesäisenä torstaipäivänä. Keskiviikkona oli ratkaistu paremman käden mitalit, jotka kaikki ovat menneet amerikkalaisille. Paras suomalainen oli Elmer Niklander, joka sijoitui neljänneksi. Samat miehet ovat kehässä nytkin.

Alkukilpailujen jälkeen tilanne kärjessä on huipputasainen, sillä kolme parasta miestä on 27 sentin sisällä. Johtoasemaa pitää paremman käden kultamitalimies USA:n Patrick Mc Donald tuloksella 14,92 + 11,85= 26,77, toisena on Elmer Niklander lukemin 14,24+12,43= 26,67 ja kolmantena USA:n Ralp Rose sarjalla 15,23+11,27= 26.50.
Suomen toinen edustaja Paavo Aho on kuudes, mutta hän ei pääse finaalikierroksille, joille kelpuutetaan vain kolme parasta.
Loppukilpailu aloitetaan oikean käden työnnöllä. Ensin Mc Donald parantaa 15.08:aan, mihin Niklader vastaa komealla SE-tuloksella 14,71 – suomalainen on siirtynyt kokonaiskilpailun johtoon tuloksella 27,14. Tilanne on edelleen sama, kun siirrytään ratkaiseviin vasemman käden työntöihin. Vasta nut pääsevät USA:n miehet vauhtiin: Rose parantaa yli metrin, 12,47_ään, Mc Donald 60 senttiä, 12,45:een. Niklader ei pysty enää venymään, jää alkukilpailun tulokseensa ja putoaa pronssille. Suomen ensimmäinen kuulantyönnön olympiamitali on kuitenkin tosiasia.

Suomen Urheilulehti arvio olympianumerossaan kilpailun mm. näin: ”Jos miesten paino otettaisiin huomioon, niin Nikanderin tulos olisi suhteellisesti paras. Vaikka Niklander ei ole pikkumiehiä, niin amerikkalaisten rinnalla hän ei näytä täyskasvaneelta.”

Suomalaisodotukset ovat jälleen korkealla, kun ratkaistaan molempien käsien kiekonheiton olmpiamitalien kohtaloa. Edellisenä päivänä Armas Taipale oli voittanut paremman käden kilpailun, ja Elmer Niklander on sijoittunut neljänneksi. Nikladerin mahdollisuuksia heikentää harjoituksissa loukkaantunut vasen nilkka. Vakuuttavasti Suomen voimakaksikko silti urakkansa hoitaa. Molemmat voittavat lakukilpailuryhmänsä, Taipale tuloksella 44,68+35,35=80.03 ja Niklander sarjalla 40,28+31,77=72,03. Kolmas finaalin selviytyjä oli Ruotsin Emil Magnusson lukemin 40,28+35,07=75,35. Olympiaveternaai Verner Järvinen saa tyytyä kymmenenteen sijaan yhteistuloksella 66,69.

Kolmantena oleva Niklander aikoo tyytyä pronssimitaliin ja jäädä pois loppukilpailusta kovien jalkakipujen vuoksi. Joukkueen johto saa kuitenkin ylipuhutuksi oittilaisen mukaan ja se kannattaa. Niklander parantaa vasemman käden tulostaaan yli kuus metriä, 37,68:aan ja nousee hopealle ohi Magnussonin, vaikka tämäkin kohentaa tulostaan puolitoista metriä. Myös Taipale intoutuu vielä kerran ja tekee ylivoimaiseksi voittosarjaksi 44,68+38,18=82,86. Niklanderin hopeayhteistulos on 77,96 ja ruotsalaisen pronssilukemat 77,37.

Näin Taipaleesta tulee kaksinkertainen hopeamitalisti ja toisissa olympiakisoissaan kilpailevasta Nikladerista kaksinkertainen mitalimies.

VII olympiadin kisojen yleisurheilutapahtumien kolmantena kipailupäivänä Antwerpenissä 1920 , tiistaina, oli vuorossa kuulantyöntö. Suomelta ovat mukana olympiaveteraanit Elmer Niklander ja Armas Taipale sekä nouseva kyky Ville Pörhölä. Kaikissa aikaisemmissa kilpailuissa kultamitali on mennyt USA:n edustajille. Nyt ovat kuitenkin suomalaiset voimamiehet vedosa.

Alkukilpailun jälkeen kärkipaikkaa pitää Niklander tuloksella 14,15, toisena olmpiavoittoa puolustava Patrick McDonald 14,8 ja kolmantena Ville Pörhölä 14,03.
Kiekonheittäjä Taipale ei sivulajissaan onnistu ja jää kymmenneksi tuloksella 12,95. Loppukilpailun ensimmäisellä kierroksella kukaan neljästä finalistista ei pysty parantamaan, mutta toisella kierroksella rävähtää: Pörhölä 14,225, kärkipaikka. Suomella kaksoisjohto. Niklander ja McDonald ei onnistu, mutta toinen yhdysvaltalainen Harry Lieversedge ohittaa maanmiehensä tuloksella 14,145. Viimeisellä kierroksella vapautunut Pörhölä pukkaa komeasti 14,81 ja ottaa Suomen ensimmäisen kuulantyönnön kultamitalin ylivoimaisesti. Niklanderille hopea on hänen kolmas olympiamitalinsa. Amerikkalaisten mahtiasema on lyöty kahden suomalaisen voimin.

Elmer Niklander osallistuu olympiakilpailuun jo seitsemännen kerran. Täysosuma on jäänyt saamatta, mutta nyt on viimeinkin sen vuoro. Elokuun 20. päivä 1920 on sateinen sää ja navakka tuuli Beerschotin stadionilla eivät pidättele Oitin kanuunaa, kun hän parhaallaan paiskaa 44,685 ja kukistaa kultamitalin puolustajan Armas Taipaleen vajaalla puolella metrillä. Tukholman kaksoisvoitto on uusiutunut, mutta osat kärjessä vaihtuneet. Pitkä kilpailu-ura on saanut ansaisemansa kruunauksen.

Elmer Niklanderin kilpailu-ura oli häikäisevä niin saavutuksiltaan kuinpiituudeltaankin. Olympiakisoihin hän osallistui vieä neljännekin kerran, 34-vuotiaana 1924 Pariisissa, missä hän sijoittui kuulassa kuudenneksi ja kiekossa seitsemänneksi. Hän voitti peräti 44 Suomen mestaruutta, niistä kuulan yhteistuloksella 11 ja paremmalla kädellä seitsemän, kiekon yhteistuloksella 11 ja paremmalla kädelää viisi, moukarinheitossa kuusi, painonheitossa kaksi ja antiikin tyylin kiekonheitossa kaksi.

Elmer Niklander

Lähdeaineisto: Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti