sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kelpo Gröndahl – Reposaaren vanhva kalastaja



Sotavuodet eivät katkaisseet Kelpo Gröndahlin painiharrastusta ( kuvassa keskellå). Asemasotavaihe salli kilpailemisen mm. Tukholmassa 1943, jonne Gröndahl lähti yhtenä joukkueesta

Satamatyömies Selim Gröndahlin pojalle Kelpolle TUL:n seura oli itsestään selvyys. Painia harrastaneen isä-Selimin edustama Reposaaren Kisa lopetettiin, kun sen katsottiin olevan liian punainen. Kisan tuhkasta nousi 1933 Reposaaren Kunto, ja tuollooin paini ilmaisi vavhvaksi kehittyneen Gröndahlin mukaansa.

Kului 13 vuotta, kunnes Kelpo kehittyi kypsäksi voittamaan Suomen mestaruuden. Välirauhan aikana asevelvollisuutensa suorittanut reposaarelainen palveli jatkosodassa Karhumäessä. Siellä oli asemasodan aikana tilaisuus harjoitteluun. Tuberkuloosi jarrutti hieman kehitystä – kaularauhaset joutuivat irurgin veitsen kohteeksi- mutta hammasta purren Pohjanlahden kalastaja harjoitteli entistä lujemmin. Vuoksenniskan SM-kisoissa 1946 Kelpo Gröndahl sai raskaimmassa sarjassa ensimmäisen mestaruutensa.

Kansainvälinen painiliitto elpyi hitaasti sodan raunioista. EM-kisoihin tuli kahdeksan vuoden tauko ennen kuin Prahassa vuonna 1947 vihdoin päästiin mittelemään maanosan mestaruuksista kreikkalaisroomalaisessa painissa. Suomi, entinen painin suurvalta, sai nyt kaikkien raskaiden koettelemustan jälkeen karvaasti todeta, että vain kaksi pronssia lohkesi meikäläisille uroille Moldaun rannalta. Kelpo Gröndahl opiskeli pohjamutien kautta kansainväista meininkiä: kaksi tappiota ja suihkuun. Mutta sisu kasvoi.

Lontoon 1948 olympialaisissa SKP:n Reposaaren osaston puheenjohtaja oli päättänyt edetä paljon pitemmälle kuin surkeasti sujuneiella Prahan matkalla. Sarjassa alle 87 kg Italian Umberto Silvasti läht avauskierroksella matolta kylkiluitaan pidellen ennen täyttä aikaa. Tanskan Lauritsen keikahti selälleen, ja Itävallan Enzinger hyytyi hänkin härkäimäisen vahvan suomalaisvääntäjän käsittelyssä. Loppuottelussa vastakkaiseen nurkkaan asettui painimahti Ruotsin Karl-Erik Nilsson, joka oli edennyt niin ikään vakuuttavasti loppuotteluun.

Kelpo Gröndahlin vahvin liike oli ristivyöheitto, mutta Nilsson oli niin tasavertainen vastustaja, että tässä ottelussa oli turha odottaa näyttäviä miehen paiskomisia. Isot vahvat jässikät kyttäsivät toisiaan. Nilsson nyki käsistä ja niskasta – saikin kerran suomalaisen alleen, mutta ei matossa saanut mitään aikaiseksi.
Vuoromattopainin aikana näytti, että Gröndahö väkevimmillä vääntöyrityksillään sai tuomarit puolelleen, mutta niin vain kaikki kolem arvostelutuomaria sytyttivät lopulta merkkivalon Nilssonin puolelle. Suomalaiset olivat äärettömän pettyneitä. Siivalkoisin silmin katsottuna työvoiton piti tulla Gröndahlille.

Kahden vuoden kuluttua kasianvälinen painiliitto hylkäsi vanhan käytännön ja siirtyi käyttämään pisteytystä, jolloin jokainen pystyi paremmin päättelemään ottelun voittajan.

Vuoden 1950 MM-kisat käytiin Tukholmassa. Maailmanmestaruuskisoissa oli pidetty 28 vuoden tauko – edellisissä mittelöissä Suomi vei puolet mestaruuksista. Nyt käytiin yhdet tois kamppailut jo kotimaassa, ja taas nousi esiin politiikka. TUL:n miehet saivat todeta harjoitelleensa turhaan. Kelpo Gröndahlikin oli kovimmassa kunnossa kuin koskaan, mutta Ruotsi-laivaan ei Gröndahlin tie vienyt.

Ennen Helsingin olympiakisoja 1952 Gröndahlin vanhat tuberkuloosivaivat muistuttivat ikävällä tavalla itsestään, ja karsinnoissa mies näytti asiantuntijoiden silmissä entiseltä painijalta. Mutta sisu ei antanut myöten. Helsingissä avauskierroksella sai Luxenburgin Josph Schummes kyytiä syliheitolla – aikaa kului vain 3.30. Saksan Max Leichter ei kastunut, mutta selvä työvoitto kuului Gröndahlille.Italian Silvestri nousi matosta Kelpon bravuuriheitolla ristivyöstä ja ppätyi lapaluilleen Kisahallin molskin pintaan. Sitten Grönfahlin tielle asettui vanha kilpakumppani , Lontoon voittaja Karl-Erik Nilssoon. Gröndahl sai muutaman kerran ruotsalaisen ahtaalle matossa ja voitti mahdollisimman niukasti 2-1.

Loppuottelussa Kelp Gröndah kohtasi Neuvostoliiton väkivahvan Salva Tsihladzen. Georgialaisyntyinen, tiukkakatseinen Tsihladze yritti kravattiheitolla, takavyöstä, mutta pisteitä ei irronnut. Gröndahl pysyi kylmän rauhallisena, varoi riskiliikkeitä, mutta teki kuitenkin koko ajan aktiivista työtä. Kongi päätti ottelun, tuomareiden pisteet niukat 2-1 ja voittaja on Kelpo Gröndahl.

Ennen kuin Tsihladze ehti nostaa rehdisti kättään onnitallakseen voittajaansa kaapattiin Gröndahl jo kultatuoliin ja kiikutettiin kunniakierrokselle. Kelpo ei jäänyt juhlimaaan voittoaan Helsinkiin, vaan paineli samantien junalla perheensa luoksen Vaasaan.

Vuonna 1953 painittiin MM-mitaleista helteisessä Napolissa. Kelpo Gröndahl eteni vakuuttavasti loppuotteluun saakka, mutta Neuvostoliittoa edustava Viron August Engles oli selvästi parempi. Napolin jälkeen Gröndahl oli lähdössä Bukarestiin kansainväliselle nuorisofestivaaleille. TUL:n sosisaalidemokraatit olivat matkaan vastaan, mutta kiellosta huolimatta Kelpo matkusti Romaniaan. Siitä hyvästä TUL asetti kultamitalistin kilpailukieltoon. 33-vuotiaan Gröndahlin mitta alkoi olla täysi. Harjoittelu ei enää maistunut, työ sen sijaan kyllä, sillä mies sai Porin satamanvalvojan viran. Lähes kylmiltään hän kuitenkin voitti vielä Suomen mestaruudet 1954 ja 1955, mutta olympiakarsinnat näyttivät, että aika oli ajanut jo painijan ohi – oli edessä painitrikoiden lopullinen riisuminen.

Kelpo Gröndahlista tuli aikansa työväenluokan sankari. Ensin hänet valittiin Porin kaupunginvaltuustoon vielä aktiiviurheilijana, sitten SKDL:n edustajana presidentin valitsijamieheksi 1956 ja lopulta kansanedustajaksi 1962 kahdeksi kaudeksi. Parlamentaarikon ura ei tosin häntä innostanut, sillä Gröndahl ei tiettävästi käyttänyt yhtään ainoasta puheenvuoroa eduskunnan suuressa salissa.

Kelpo Gröndahl
Kelpo Gröndahl – Yle arkisto

Muistolaatta

Helsingin olympialaiset



Lähdeaineisto Kilpakenttien sankarit 2 ISBN 951-30-8903-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti