keskiviikko 20. elokuuta 2014

Aarne Honkavaara – suuri jääkiekkovaikuttaja

Aarne Honkavaara vuonna 1947

Aarne ”Dynamo” Honkavaara on mies, jota ilman suomalainen jääkiekko olisi jäänyt paljosta paitsi. Pelaajana hän oli armoton maalintekijä ja valmentajana väsymätön virtuoosi. Hän loi suomalaisen jääkiekkotilastoinnin ja oli keskeinen voima Suomen jääkiekkomuseon perustamisessa.
Lempinimi Dynamo tulee karvalakista, jota Aarne käytti pelatessaan ja joka muistutti venäläissotilaiden päähinetää.

Vuonna 1924 Tampereella syntynyt Honkavaara vietti lapsuutensa ja nuoruutensa kaupungin keskustan liepeillä. Heti nuoresta iästä Aarnen poikaporukan tekemisiin kuului kaikenlainen urheilu, juostiin, pelattiin jalkapalloa, tyännettiin kuulaa, hypättiin korkeutta ja mitä vielä. Nuori Aarne olikin urheilijana hyvin lahjakas ja monipuolinen. Hän jopa voitti nuorten Suomen mestaruuden seiväshypyssä vuonna 1941. Ennätykseksi bambuseipäällä jäi tulos 371 cm.

Ensimmäiset luistimensa Honkavaara sai 11-vuotiaana, ne olivat siskon vanhat. Niillä Honkavaara opetteli luistelemisen alkeet. Kiinnostuttuaan jääkiekosta Honkavaara liittyi Ilvekseen vuonna 1936. Joukkue oli selvä valinta, sillä toinen vakavasti otettava tampelaisseura TBK oli silloin vielä pelkästään ruotsinkielinen. Ensimmäisen ottelunsa Honkavaara pelasi A-junioreissa jo 13-vuotiaana.

Ensimmäiset miesten mestaruussarjaottelunsa Honkavaara pelasi sotasarjatalvena 1943-44. Maalien tehtailijaksi hän paljastui heti ensimmäisessä SM-sarjan ottelussan 1944. Honkavaara iski viisi maalia HSK:n verkkoon. Heti ensimmäisellä kaudella Honkavaara näytti, mitä tuleman pitäisi. Hän sai armeijasta lomaa vain kolmeen otteluun, joissa hän napautti tulokaskaudellaan seitsemän maalia. SM-sarjassa Honkavaara pelasi 62 ottelua. Läpi koko uransa hän takoi pisteitä hurjalla tahdilla. SM-sarjassa Honkavaara saavutti yhteistehot 143+61= 204. Hän pokkasi seitsemälle Suomen mestaruudelle Ilveksen paidassa ja teki yhteensä 26 ns. hattutemppua.
Maajoukkueessa Honkavaara pelasi myös tehokkaasti. Pelaamissaan 67 maaottelussa hän pamautti 46 maalia.

Tiedä millaisia lukemia olisi Honkavaara voinut saada ellei Honkavaaran ura olisi katkennut moneksi vuodeksi sääluiden ja nilkan murtumiseen jo v. 1953 Puolan Katovicessa.

Maalikuninkaat syntyvät kesällä. Aarne Honkavaaran maalijyvän ja tarkkuuden takana ovat tuhannet ja taas tuhannet laukaukset, joita hän talven jälkeen laukoi läpi kesän vaneerin päältä.
Honkavaara ei laukonut summittaisesti kohti maalia, vaan kehitti koko ajan tarkkuuttaan tähtäämällä erityisen pilkkaan. Tarkkuus oli Honkavaaran tavaramerkki.

Maajoukkuepelaajana, valmentajana ja johtajana Honkavaaralla on pisin yhtämittainen pesti, yli 20 vuotta. - Laukaukset löhtivät kuin hevosenpotku ja tarkkuutta oli kuin Vilho Ylösellä, analysoi Honkavaaran kuuden SM-kullan joukkuetoveri, Eero ”Roope” Saari. Valmentajana Honkavaara johti Ilveksen kolmeen Suomen mestaruuteen ja kahteen himmeämpään mitaliin. Maajoukkuetta Honkavaara veti kuusi vuotta.

Aarne Honkavaara





Lähdeaineisto Janne Lahti – Juha Paavola Suomen jääkiekkoleijona ISBN 951-20-6683-1, Kilpakenttien sankarit 3 ISBN 951-30-8902-9



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti