maanantai 1. joulukuuta 2008
Voihan Varis!
Kaisa Varis on saanut 11.2.2008 elinikäisen kilpailukiellon Kansainväliseltä ampumahiihtoliitolta IBU:lta. Variksen tammikuussa Oberhofin maailmancupkisassa antamasta näytteestä löytyi epo-hormonia. Käry oli Variksen toinen. Kaisa Varis on molemmilla kerroilla kiistänyt syyllistyneensä dopingiin.
Kaisa Variksen ura
Virstanpylväitä hiihtäjä Kaisa Variksen uran varrelta:
- Kausi 1995-1996: Debytoi 20-vuotiaana maastohiihdon maailmancupin kilpailussa Lahden Salpausselällä maaliskuussa 1996 ja on vapaan hiihtotavan 10 km:llä 70:s.
- 1997-1998: Yltää Oslossa ensimmäisen kerran urallaan maailmancupin pisteille, 27:s.
- 1999-2000: Voittaa uransa ensimmäisen maailmancupin kilpailun Venäjän Krylatskojessa vapaan hiihtotavan 15 km:llä.
- 2000-2001: Loukkaa maailmancupkisassa joulukuussa 2000 olkapäänsä kaaduttuaan kesken kilpailun. Olkapää paranee niin, että Varis hiihtää 2001 Lahden MM-kisoissa Suomen viestijoukkueessa hopealle, mutta menettää mitalin, koska viestijoukkueeseen kuuluneet Virpi Kuitunen ja Milla Jauho (nyk. Saari) antavat positiiviset dopingnäytteet.
- 2002-2003: Sijoittuu 2003 MM-kisoissa 4x5 km:llä toiseksi ja 30 km:n vapaalla kahdeksanneksi. Sijoitukset mitätöidään, kun Varis antaa MM-kisoissa positiivisen dopingnäytteen. Näyte sisältää erytropoietiini-hormonia. Varis saa kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:ltä kahden vuoden kilpailukiellon, joka kestää vuoden 2005 puoliväliin.
- 2005-2006: Tähtää kilpailukieltonsa kärsittyään Torinon 2006 olympiakisoihin. Suomen olympiakomitea ei valitse Varista Torinon talvikisoihin.
- 2006-2007: Vaihtaa lajia ampumahiihtoon. Voittaa helmikuussa 2007 SM-kultaa sprinttikisassa.
- 2007-2008: Voittaa ensimmäisen maailmancup-kisansa Saksan Ruhpoldingissa 11. tammikuuta oltuaan ykkönen sprintissä. Asetetaan 24. tammikuuta väliaikaiseen kilpailukieltoon, kun käy ilmi, että Variksen antamasta dopingnäytteestä on löytynyt kiellettyä ainetta.
Maailmancup-kisan voitto
Kaisa Varis jysäytti päivän uutispommin 11.1.2008 ampumahiihdon maailmancupin sprintissä Saksan Ruhpoldingissa. Puhdas ammunta ja hyvä hiihtovauhti toivat Varikselle ensimmäisen voiton maailmancupissa.
Varis oli kilpailun jälkeen pelkkää hymyä.
- Tiesin, että minulla on mahdollisuudet tämän päivän kaltaiseen kokonaissuoritukseen. On hienoa, että tänään pystyin tekemään sen, mitä harjoituksissa olen jo osannut.
Doping-syytös
"Kansainväliseltä Ampumahiihtoliitolta saamani tiedon mukaan minuun kohdistuu dopingepäily. Tämä epäily on aiheeton ja pyynnöstäni asian käsittely jatkuu. Keskeneräisyyden vuoksi asia ei ole julkinen. Minun on sallittua tuoda julki itseeni kohdistuva epäily ja teen sen oma-aloitteisesti." Näin Kaisa Varis viestitti tiedotusvälineille doping-epäilyjen alettua. Suomen Ampumahiihtoliitto totesi osaltaan, että SAhL:n toimihenkilöt tai luottamushenkilöt eivät ole olleet missään tekemisissä asiaan johtaneissa taustoissa tai tapahtumissa.
EPO on potentiaalinen dopingaine kestävyyslajeissa, koska se parantaa merkittävästi elimistön hapenottokykyä. Myös muiden lajien urheilijoita on jäänyt kiinni EPOn käytöstä. EPOn käytön on arveltu olleen syynä useiden ammattipyöräilijöiden kuolemiin1980-luvun lopulla. EPO-annokset ovat yksilöllisiä. EPO annetaan ruiskeena joko ihon alle tai hitaasti laskimoon. EPOa annostellaan 1-7 kertaa viikossa, tavallisimmin 3 kertaa viikossa. EPOn punasolujen määrää lisäävä vaikutus kehittyy hitaasti, viikkojen kuluessa. EPOn vaikutus kestää toisaalta useita viikkoja annon lopettamisen jälkeen. Suora EPO-testi virtsasta riittää ilman verenkuvamuutosten selvittelyä osoitukseksi EPOn dopingkäytöstä. Se tehdään elektroforeettisella analyysimenetelmällä, joka erottaa elimistön oman ja lääkkeenä annetun EPOn toisistaan niiden sokeriketjujen eroavuuksien perusteella.
Jorma Punkkisen kommentti
Suomen ampumahiihtoliiton huippu-urheiluvaliokunnan puheenjohtaja ja liiton hallituksen jäsen Jarmo Punkkinen uskoo, että Kaisa Varis ei ole toiminut yksin käyttäessään EPO-hormonia.
- Kaikki viittaa siihen, että Kaisa Varis ei ole toiminut yksin. Tiedotteet on laadittu hyvin samanoloisesti kuin Val di Fiemmessä. Kaava on samantyyppinen: kiistetään, kyseenalaistetaan ja kiinnitetään huomio muihin asioihin, Punkkinen huomauttaa.
- Ja tietysti EPO-hormoni on sellainen aine, jota ei kovin paljon ole julkisesti markkinoilla eli tämä viittaa siihen, että taustalla on oltava muita henkilöitä kuin yksistään Kaisa Varis, pohtii Punkkinen.
- Taustalla on Variksen menneisyys: dopingkäry Val de Fiemmessä ja 2006 tietyt epäselvyydet testauksessa sekä valintaprosessi ennen Torinon olympialaisia. Nämä antoivat syyn epäillä, että kuvio on edelleen voimassa ja ihan puhtain eväin ei välttämättä ole urheilija liikkeellä.
Kysymyksessä on petos?
- Välittömät taloudelliset vaikutukset olivat merkittävät Variksen doping-tapauksen vuoksi. Budjettiin tuli noin 10 % lovi, ampumahiihtoliiton toiminnanjohtaja Janne Hakala huokaisee. Nyt kun käry kävi, niin liitolla on mahdollisuus periä Varikselta takaisin valmentautumis- ja kilpailukulujen lisäksi vahingonkorvauksia muun muassa liiton julkisuuskuvan tahraantumisesta.Hakala arvelee Varikselta veloitettavan yhteissumman nousevan lähelle 100 000:ta euroa. Ampumahiihtoliiton vuosibudjetti on 700 000 euroa.
Petos on rikos, jossa tekijä hankkii toista erehdyttämällä tai erehdystä hyväksikäyttämällä oikeudetonta taloudellista hyötyä ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä. Petoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Erkin kommentti
Suomen hiihdon maineen puhdistamiseksi Suomen Ampumahiihtoliiton on tehtävä Kaisa Variksen dopingkärystä rikostutkintapyyntö, jossa tutkintaan ja selvitetään petosepäilyn lisäksi myös se toimiko Kaisa Varis yksin doping-asiassa. Jos asioita silotellaan ja peitellään ja katsotaan läpi sormien, niin silloin ei mielestäni ole toimittu riittävän tehokkaasti dopingin kitkemiseksi suomalaisesta urheilusta.
Kuva
Karlssonin pilakuva Helsingin Sanomissa
Pilkkalaulu Variksesta
http://www.youtube.com/watch?v=CqB_d3PAudQ
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti